ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν ανθρώπινα όργανα μέσα σε χοίρους

Ανθρώπινα όργανα μέσα σε χοίρους προσπαθούν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές εισήγαγαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα μέσα σε έμβρυα χοίρων με σκοπό την παραγωγή υβριδίων ανθρώπων- χοίρων, γνωστών ως «χίμαιρες», από το πλάσμα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, το οποίο αντιμετώπισε και σκότωσε ο Βελλεροφόντης.

Οι επιστήμονες θα αφήσουν τα έμβρυα να αναπτυχθούν για 28 ημέρες και στη συνέχεια θα αναλύσουν τους ιστούς. Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν τα όργανα των ζώων αυτών θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον σε μεταμοσχεύσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.

Προσπάθειες για την ανάπτυξη ανθρώπινων οργάνων σε γουρούνια είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό, σύμφωνα με τον Guardian, αν και είχαν υπάρξει αντιδράσεις από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας. Τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, τα μέλη του Ινστιτούτου είχαν πει ότι δεν θα στηρίξουν τις έρευνες πάνω στις λεγόμενες «χίμαιρες», εάν πρώτα δεν μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις συνέπειες των πειραμάτων.

Όπως αναφέρει ο Guardian, πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι η παρουσία ανθρώπινων βλαστοκυττάρων θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού των γουρουνιών, κάνοντάς τον πιο «ανθρώπινο». Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο διέψευσε ο καθηγητής Πάμπλο Ρος, επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος τόνισε ότι «είναι λίγες οι πιθανότητες να αναπτυχθεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος». Την ίδια στιγμή, άλλοι επιστήμονες φοβούνται μήπως ανοίξει ένας νέος κύκλος εκμετάλλευσης των ζώων.

«Φοβάμαι μήπως ανοίξει ένας νέος κύκλος εκμετάλλευσης των ζώων. Ας πείσουμε πρώτα τους ανθρώπους να γίνουν δότες οργάνων», δήλωσε στο BBC ο Πήτερ Στήβενσον, εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Compassion in World Farming».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τα γουρούνια θεωρούνται από αρκετούς επιστήμονες ως τα «ιδανικά εκκολαπτήρια» ανθρώπινων οργάνων. Αυτή τη στιγμή στόχος είναι η ανάπτυξη πάγκρεας, αν και στο μέλλον ενδέχεται να γίνουν προσπάθειες ανάπτυξης καρδιάς και άλλων οργάνων.