ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τα επιστημονικά σενάρια της χαμένης Ατλαντίδας. Που βρισκόταν;

Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πριν από λίγες μέρες ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Σέρτζιο Φράου που ασχολείται εδώ και χρόνια με την υπόθεση της Ατλαντίδας. Ο Φράου υποστήριξε ότι ο μυθικός αυτός κόσμος υπήρχε και βρισκόταν στο νοτιότερο άκρο της Σαρδηνίας.

Σύμφωνα με τον Φράου, ο κόσμος αυτός, όπως αναφέρει και ο Πλάτωνας, βυθίστηκε μέσα σε λίγες ώρες. Αιτία, όπως εκτιμά, ήταν ένα γιγάντιο τσουνάμι που δημιουργήθηκε πιθανότατα από την πτώση ενός κομήτη στη Μεσόγειο. Ετσι η Σαρδηνία προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο των τοποθεσιών που έχουν προταθεί ως πιθανή έδρα της Ατλαντίδας.

Σίγουρα ο Πλάτωνας δεν θα φανταζόταν ότι μια αναφορά λίγων σελίδων σε ένα κείμενό του (στον διάλογο Τίμαιου και Κριτία) θα δημιουργούσε ένα από τα μεγαλύτερα X-Files της ανθρωπότητας. Εδώ και αιώνες μελετητές, ιστορικοί, επιστήμονες και ερευνητές ερίζουν για την ύπαρξη αλλά και την ανακάλυψη της Ατλαντίδας. Υπάρχει διαφωνία των ιστορικών για το αν πράγματι υπήρξε αυτός ο προϊστορικός «hi-tech» νησιωτικός πολιτισμός που αναφέρει ο Πλάτωνας ή αν πρόκειται για ένα δημιούργημα της φαντασίας του σπουδαίου φιλοσόφου, με το οποίο θέλησε να πει κάτι αλληγορικά ή μεταφορικά. Ωστόσο δεν έχει πέσει στο τραπέζι κάποια ιδέα για το τι ήθελε να πει ο φιλόσοφος μέσα από την ιστορία της Ατλαντίδας.

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα βρισκόταν έξω από τις Ηράκλειες Στήλες, τις οποίες οι περισσότεροι ειδικοί ταυτίζουν με τα Στενά του Γιβραλτάρ. Εχουν διατυπωθεί περίπου 200 προτάσεις για το πού βρισκόταν η Ατλαντίδα. Κάποιοι την τοποθετούν κοντά ή ακόμη και στην ενδοχώρα της αμερικανικής ηπείρου, άλλοι αναφέρουν περιοχές στη βόρεια Ευρώπη, ενώ μερικοί υποστηρίζουν ότι διαβάζουμε λανθασμένα την ιστορία και ότι την εποχή του Πλάτωνα Ατλαντικό ωκεανό ονόμαζαν όχι αυτόν που χωρίζει την Ευρώπη από την Αμερική, αλλά τον Ινδικό ωκεανό και άρα εκεί πρέπει να αναζητήσουμε το χαμένο νησί. Κάποιοι τοποθετούν την Ατλαντίδα στην έρημο της Αλγερίας, άλλοι στο Μαρόκο, άλλοι σε μια κοιλάδα του Ινδού ποταμού και άλλοι στην... Ανταρκτική.

Στην Ανδαλουσία

Διεθνής ομάδα αρχαιολόγων και γεωλόγων, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Φρόιντ από το πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ στις ΗΠΑ, υποστήριξε πριν από λίγα χρόνια ότι βρήκε την ακριβή τοποθεσία της Ατλαντίδας νότια της πόλης Κάντιθ, στην Ανδαλουσία. Μάλιστα πιστεύουν ότι αιτία της εξαφάνισής της στάθηκε ένα μεγάλο τσουνάμι, το οποίο την έθαψε κάτω από τόνους λάσπης.

Παγκόσμια προβολή είχε ο ισχυρισμός του Αμερικανού αρχιτέκτονα Ρόμπερτ Σάρμαστ, ο οποίος δήλωσε ότι βρήκε την Ατλαντίδα στην Κύπρο. Ο Σάρμαστ έλεγε ότι εντόπισε με ειδικά βυθομετρικά μηχανήματα σχηματισμούς που συμπίπτουν σε τουλάχιστον 60 σημεία με τις περιγραφές του Πλάτωνα. Τα ευρήματά του βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων NA και σε βάθος 1.500 μέτρων. Από τις πλέον δημοφιλείς θεωρίες είναι και αυτή που αναφέρει ότι η Σαντορίνη είναι ό,τι απέμεινε από την Ατλαντίδα μετά την τρομερή ηφαιστειακή έκρηξη.

Οπως και να 'χει, η ιστορία της Ατλαντίδας θα συνεχίσει να μας απασχολεί, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους νέες έρευνες και θεωρίες γι' αυτόν τον μυθικό πολιτισμό.