ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τα πιο εντυπωσιακά ζώα είναι της φαντασίας μας... Ή μήπως υπάρχει αλήθεια πίσω από τους μύθους;

Ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα του κόσμου, είναι αυτά που δεν έχει... επιβεβαιωθεί η ύπαρξή τους, ή μπορεί απλά να ανήκουν στο χώρο της φαντασίας. Όποια θεωρία από τις δύο κι αν ισχύει, οι ειδικοί που τα μελετούν τα αποκαλούν «κρυπτίδια» (cryptids) και οι ίδιοι λέγονται «κρυπτοζωολόγοι». Ο όρος κρυπτοζωολογία, σύμφωνα με την wikipedia, «προέρχεται από τις λέξεις «κρυπτός», δηλαδή κρυμμένος, και «ζωολογία» και είναι η μελέτη και η αναζήτηση ζωικών οργανισμών που εκπίπτουν των επίσημων ζωολογικών καταλόγων. Περιλαμβάνει δύο κύρια πεδία μελέτης: α) την αναζήτηση ζωντανών δειγμάτων που έχουν κατηγοριοποιηθεί μέσω απολιθωμάτων, αλλά θεωρείται πως έχουν εκλείψει, και β) την αναζήτηση ζώων που δεν εμφανίζονται στους καταλόγους, εξαιτίας της έλλειψης αποδείξεων, αλλά των οποίων η ύπαρξη αναφέρεται σε μύθους, θρύλους και παραδοσιακές αφηγήσεις.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το πεδίο αυτό καλούνται «κρυπτοζωολόγοι», ενώ τα ζώα τα οποία τους απασχολούν καλούνται «κρυπτίδια» (cryptids), ένας όρος ο οποίος εισήχθη από τον Τζον Γουόλ το 1983. Επειδή οι κρυπτοζωολόγοι κατά κύριο λόγο δεν ακολουθούν τη συμβατική επιστημονική μέθοδο και αφιερώνουν μεγάλο μέρος των προσπαθειών τους σε έρευνες για ζώα που οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν απίθανο να υπάρχουν, η κρυπτοζωολογία δέχεται ελάχιστη προσοχή από την επιστημονική κοινότητα».

Η ιστοσελίδα salon.com επιχείρησε να κάνει ένα «ταξίδι» στον κόσμο των «ανύπαρκτων» ζώων και παρακάτω σάς παραθέτουμε τα «ευρήματά» της:

Τέρατα των λιμνών

Τα πιο δημοφιλή κρυπτίδια είναι τα τέρατα των λιμνών. Αν ζείτε κοντά σε λίμνη, το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει κάποια σχετική ιστορία. Τα πιο πολλά από αυτά «μοιάζουν» με θαλάσσια ερπετά της Ιουράσιας περιόδου. Είναι κάτι σαν «βροντόσαυρος που ξέρει να κολυμπάει».

Το τέρας του Λοχ Νες ξεχωρίζει σε αυτήν την κατηγορία. Η «Nessi» ζει σε μια λίμνη στα Highlands της Σκωτίας και είναι η «καλύτερη του είδους της».

Υπάρχουν όμως κι άλλα «τέρατα λιμνών» εκεί έξω.

Στον Καναδά για παράδειγμα, ζουν αρκετά. Το Champ στη λίμνη Champlain, το Manipogo στη λίμνη Manitoba, το Igopogo στη λίμνη Simcoe και το Ogopogo στη λίμνη Okanagan.

Η Αγγλία έχει το δικό της «τέρας», το Bownessi που ζει στη λίμνη Windermere, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη στη χώρα.

Στη Ρωσία, θα ακούσετε για το Brosno Dragon ή Brosnya, το οποίο ζει στη λίμνη Brosno. Οι μύθοι γύρω από την ύπαρξή του χρονολογούνται πίσω στο 13ο αιώνα.

Από το «χορό των τεράτων» δεν έχει μείνει έξω φυσικά η Ιαπωνία. Η Issie (ή Isshi) ζει στη λίμνη Ikeda στο νησί Kyusha, ενώ η Kussie ζει στη λίμνη Kussharo στο Hokkaido.

Στη Νότια Αφρική ζει ο περίεργος μύθος του Mamlambo, ο οποίος είναι ακόμη θεότητα στη μυθολογία της της χώρας και των Ζουλού. Είναι ένα τέρας που ζει στον ποταμό Mzintlava λκαι είναι γνωστός επειδή... «του αρέσει να τρώει τα πρόσωπα των ανθρώπων και να ρουφά τους εγκεφάλους τους».

Στην Παταγονία υπάρχει το τέρας Nahuelito, στη λίμνη Nahuel Huapi, στη Νορβηγία το Selmain στη λίμνη Seljordsvatnet, ενώ στην ανατολική Τουρκία ζει το τέρας Lake Van Monster.


Τα περισσότερα έχουν μακρύ λαιμό και ένα πρόσωπο. Το «φιλικό θαλάσσιο τέρας» όμως που ζει στην Αγία Νάπα της Κύπρου είναι διαφορετικό. Έχει πολλούς λαιμούς και πρόσωπα και οι τουρίστες σπεύδουν στην περιοχή για να το συναντήσουν.

Ψηλά τριχωτά τέρατα

Σχεδόν το ίδιο δημοφιλή με τα τέρατα των λιμνών είναι τα ψηλά, τριχωτά πλάσματα που τρέχουν στα δάση, στις ζούγκλες και στα ψηλά βουνά...

Τα περισσότερα είναι ογκώδη, δίποδα και μοιάζουν με... τεράστιους ανθρώπους μέσα σε... αποκριάτικη στολή γορίλλα.


Φυσικά, το νούμερο ένα της κατηγορίας είναι ο «Bigfoot», γνωστός ακόμη και ως Sasquatch, που ζει στη Βόρεια Αμερική.


Το Yeti, είναι ο μεγαλύτερος «ανταγωνιστής» του Bigfoot. Αυτό ζει στα Ιμαλάια.

Στην Κεντρική Ασία ζει ο «Almas» (που στα μογγολικά σημαίνει «άγριος άντρας»). Τον έχουν «δει» στον Καύκασο και στα όρη Pamir της κεντρικής Ασίας και στα βουνά Altai στη νότια Μογγολία. Ο θρύλος του υπάρχει από το 15ο αιώνα.

Στο Πακιστάν και στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν ζει ο Barmanou. Στο Λάος του Βιετνάμ και στο Βόρνεο θα ακούσετε για τον Batutut.

Ο «Bigfoot» της Μαλαισίας ζει στη ζούγκλα Johor και αποκαλείται είτε «Orang Mawas» ή «hantu jarang gigi», που σημαίνει «το φάντασμα με τα κοφτερά δόντια».

Υπάρχει ακόμη ο Chuchunya στη Σιβηρία.

Φτερωτά τέρατα που πίνουν αίμα και τρώνε μωρά

Στις Φιλιππίνες ζούνε μερικά από τα «κρυπτίδια – βαμπίρ». Το Aswang είναι κάτι ανάμεσα σε βαμπίρ και λυκάνθρωπο. Κάποια πιστεύεται ότι είναι κανονικοί άνθρωποι την ημέρα και τη νύχτα μεταμορφώνονται σε τέρατα που τρώνε έμβρυα και μωρά.


Το Manananggal, το όνομα του οποίου σημαίνει «αυτός που χωρίζει», φημίζεται γιατί... σκίζει το θώρακά του στα δύο για να βγάλει φτερά και να αρχίσει να... ψάχνει για τα θύματά του. Συχνά παρουσιάζεται ως θηλυκό, καθώς αναζητά έγκυες για τους πιει το αίμα και να σκοτώσει τα έμβρυα που κυοφορούν, επειδή το ίδιο είχε αποβάλλει.

Στην Ινδονησία, στο νησί Seram ζει το Orang-bati, το οποίο μοιάζει με... ουρακοτάγκο με φτερά. Η Ιάβα έχει το Ahool, μια τεράστια νυχτερίδα της ζούγκλας.

Τεράστια σκουλήκια

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο γιγαντιαία σκουλήκια εκεί έξω. Το Minhocão είναι ένας φολιδωτός, μαύρος γεωσκώληκας, που σκάβει τεράστια λαγούμια στα δάση της Νότιας Αμερικής και έχει... κεραίες στο κεφάλι του.


Λίγο πιο... εντυπωσιακό είναι αυτό που ζει στην έρημο Gobi, το Mongolian Death Worm. Το μήκος του λέγεται ότι φτάνει μέχρι το 1,5 μέτρο ενώ το... σκουλήκι αυτό μπορεί να φτύσει... οξύ που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο, ενώ είναι ακόμη και... ηλεκτροφόρο.

Οι δεινόσαυροι που κατάφεραν να επιζήσουν

Δύο από τα καλύτερα του «είδους» ζουν στην Αφρική. Στη σαβάννα του Καμερούν ζει το Ngoubou, που μοιάζει με ceratops ή styracosaurus. Έχει έξι κέρατα και φυσικά... του αρέσει να παλεύει με ελέφαντες, παρότι στο μέγεθος μοιάζει με... βόδι!

Το δεύτερο είναι το Muhuru, που ζει στις ζούγκλες της Κένυας και μοιάζει με Stegosaurus.

Τα δολοφονικά δέντρα

Ένα από τα πιο... αιμοβόρικα είναι το Ya-Te-Veo, που σημαίνει «σε βλέπω ήδη». Αν είστε στην Αφρική ή τη Λατινική... ρίξτε μια ματιά στα γύρω... κλαριά, που μοιάζουν με φίδια!


Κρυπτίδια που τελικά αποδείχτηκαν... αληθινά!

Αν κάποιος σας έλεγε ότι υπάρχει ένα ζώο που είναι κάτι ανάμεσα σε μικρή καμηλοπάρδαλη, ζέβρα και... γάιδαρο, το πιο πιθανό είναι να πιστεύατε ότι... δεν ξέρει τι λέει.

Αν είσασταν ένας βρετανός άποικος στην Αφρική και οι ντόπιοι σάς περιέγραφαν αυτό το... τέρας, που αποκαλούσαν Atti, ίσως πιστεύατε ότι οι ιστορίες τους δεν είναι πραγματικές.


Κι όμως αυτό το «φανταστικό πλάσμα» ήταν το Okapi, το οποίο είναι πιο κοντινός συγγενείς με τις καμηλοπαρδάλεις, παρά με τις ζέβρες και ζει στο τροπικό δάσος Ituri στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Το Okapi έγινε το επίσημο έμβλημα της Διεθνούς Ένωσης Κρυπτολογίας και είναι αυτό που δίνει... ελπίδες στους κρυπτοζωολόγους ανά τον κόσμο, ότι ίσως κι άλλα «πλάσματα της φαντασίας» να είναι τελικά... πραγματικά!