ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

«Οι εξωγήινοι μπορεί να μας κοιτάζουν ήδη κατά πρόσωπο»

Οι εξωγήινοι μπορεί να “μας κοιτάζουν ήδη κατά πρόσωπο” σε μια μορφή που είναι πέρα από τις ανθρώπινες δυνάμεις να αναγνωρίσει, υποστήριξε ο αστρονόμος της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Λόρδος Μάρτιν Ρις, πρόεδρος της Βασιλικής Κοινότητας της Βρετανίας και αστρονόμος της βασιλικής οικογένειας, δήλωσε είναι πολύ πιθανό ότι δεν έχουμε ακόμα δει εξωγήινους στο διάστημα ή στη Γη, επειδή απλούστατα η νοήμων εξωγήινη ζωή βρίσκεται πέρα από τις δυνάμεις κατανόησής μας. Ο ίδιος έκανε αυτές της δηλώσεις, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", μετά τη διοργάνωση από την επιστημονική ακαδημία της χώρας της πρώτης διεθνούς συνδιάσκεψης για τη δυνατότητα εξωγήινης ζωής με τίτλο "Η ανίχνευση εξωγήινης ζωής και οι συνέπειες για την επιστήμη και την κοινωνία".

"Μπορεί να μας κοιτάζουν κατά πρόσωπο και απλώς να μην τους αναγνωρίζουμε. Το πρόβλημα είναι ότι ψάχνουμε για κάτι που μοιάζει πολύ με μας, υποθέτοντας ότι τουλάχιστον έχουν παρόμοια μαθηματικά και τεχνολογία", τόνισε ο κορυφαίος επιστήμων.

"Υποπτεύομαι ότι μπορεί να υπάρχει ζωή και νοημοσύνη εκεί έξω με μορφές που δεν μπορούμε να διανοηθούμε. Όπως ακριβώς ένας χιμπατζής δεν μπορεί να καταλάβει την κβαντική θεωρία, μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν πτυχές της πραγματικότητας που βρίσκονται πέρα από τις δυνατότητες των εγκεφάλων μας", πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο αμερικανός επιστήμων Φράνσις Ντρέικ, κορυφαίος "κυνηγός" εξωγήινων στον κόσμο και συνιδρυτής του προγράμματος αναζήτησης εξωγήινων σημάτων SETI, υποστήριξε ότι η “ψηφιακή επανάσταση" των τελευταίων δεκαετιών κάνει την ανθρωπότητα αόρατη στους εξωγήινους, καθώς μειώνεται δραματικά η εκπομπή των γήινων ραδιοσημάτων προς το διάστημα.

Σήμερα η Γη περιβάλλεται από ένα "κέλυφος" σε απόσταση 50 ετών φωτός, που προέρχεται από τις εκπομπές παλαιότερων αναλογικών σημάτων των τηλεοράσεων, των ραδιοφώνων και των ραντάρ. Όμως, αν και τα σήματα αυτά έχουν εξαπλωθεί αρκετά για να έχουν πια φτάσει σε πολλά γειτονικά αστρικά συστήματα, εξαφανίζονται γρήγορα, λόγω της νεότερης ψηφιακής τεχνολογίας που αφήνει σχεδόν ανεπαίσθητα γήινα "ίχνη" στο διάστημα. Σύμφωνα με τον Ντρέικ, τα ψηφιακά σήματα της σύγχρονης τηλεόρασης θα φαίνονται πιο πολύ σαν "θόρυβος" σε τυχόν παρατηρητές εξωγήινους.