ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να είναι απόγονος, παράλληλα, μερικών ειδών

Η νέα λέξη στην αρχαιολογία – έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την εργασία της διεθνούς ομάδας επιστημόνων, στην οποία συμμετέχουν και ρώσοι ειδικοί. Οι ερευνητές μελέτησαν το γονιδίωμα γυναίκας νεάτερνταλ από το σπήλαιο Ντενίσοβα στο Αλτάι της Δυτικής Σιβηρίας. Η γενετική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι νεάτερνταλ, οι Homo sapiens και ένα ακόμη, προς το παρόν «αταυτοποίητο» είδος ανθρώπου έχουν κοινούς προγόνους. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι τα είδη αυτή «δεν ανακατεύτηκαν» - δεν είχαν ανταλλάξει γονίδια.


Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας του Νοβοσπιμπίρκ, καθώς επίσης και συνάδελφοι τους από τη Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, διαχώρισαν το DNA από ένα κομμάτι οστού πέλματος μιας γυναίκας νεάτερνταλ, η οποία έζησε πριν από 40.000 χρόνια. Τα λείψανα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο σπήλαιο Ντενόσοβαφια στο Αλτάι – στις νότιες περιοχές της Δυτικής Σιβηρίας. Το σπήλαιο αυτό έγινε γνωστό το 2010, όταν εκεί ανακαλύφθηκαν κόκαλα άγνωστου είδους ανθρώπων, τους οποίους προς το παρόν αποκαλούν – της Ντενίσοβα. Ωστόσο, εκτός από αυτούς, στο σπήλαιο στο Αλτάι κατοικούσαν και άλλα γνωστά είδη – οι κρομανιόνοι και οι νεάτερνταλ. Συνολικά στην ανασκαφή του σπηλαίου ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 20 πολιτισμικά στρώματα διαφόρων εποχών.

Παρόλα αυτά το βασικό μυστήριο για του επιστήμονες μέχρι σήμερα ήταν η δυνατότητα της διασταύρωσης των ειδών. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσαν πως τα διάφορα είδη ανθρώπων ήταν απομονωμένα το ένα από το άλλο και δεν αντάλλασσαν γονίδια. Ωστόσο, μια σειρά επιστημόνων, όπως για παράδειγμα ο επικεφαλής του εργαστηρίου γενετικής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ζητημάτων του Βορρά, της Ακαδημίας Επιστημών, Μπορίς Μαλιαρτσούκ, συζητούσαν έντονα το ενδεχόμενο της υβριδικής θεωρίας. Είχαν διατυπώσει την άποψη ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να είναι απόγονος πολλών ειδών – του έλλογου ανθρώπου και των συγγενών του – των νεάτερνταλ και εκείνων του σπηλαίου Ντενίσοβα. Φέτος το φθινόπωρο ο Μαλιαρτσούκ ήταν από τους πρώτους που ανακάλυψε τη συνέχεια του DNA, η οποία μαρτυρά για την «υβριδιτοποίηση» του Homo sapiens και των νεάτερνταλ. Σήμερα η διεθνής ομάδας των επιστημόνων, οι οποίοι αποκρυπτογράφησαν το γονιδίωμα της γυναίκας – νεάτερνταλ, με τη βοήθεια της μοριακής – γενετικής ανάλυσης επιβεβαίωσε τη διασταύρωση όλων των ειδών που ζούσαν στο σπήλαιο Ντενίσοβαγια.

Ανάμεσα στη διάφορα είδη ανθρώπου έγινε ανταλλαγή γονιδίων, έγραψε η ομάδα των επιστημόνων στο περιοδικό «Nature». Με άλλα λόγια, εκπρόσωποι διαφόρων ειδών όχι απλά διαδοχικά ζούσαν στο ίδιο σπήλαιο κατά τη διάρκεια μεγαλύτερη των δεκάδων χιλιάδων ετών, αλλά είχαν και κοινά παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά τα είδη, τα οποία είχαν χωριστεί πριν από 400 χιλιάδες χρόνια, δεν ήταν τελείως απομονωμένα το ένα από το άλλο.