ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο μεγαλύτερος καρχαρίας εξαφανίστηκε λόγω... μεγέθους

Ο μεγαλόδοντας, ο μεγαλύτερος καρχαρίας που έζησε στους ωκεανούς, με την πάροδο των χρόνων άρχισε να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο, κάτι που τελικά οδήγησε στην εξαφάνισή του. Αυτό προκύπτει από έρευνα που παρουσιάστηκε στο 73ο συνέδριο παλαιοντολογίας σπονδυλωτών. Ο μεγαλόδοντας έφτανε σε μήκος τα 18 μέτρα και είχε δάγκωμα ισχυρότερο από αυτό του τυραννόσαυρου ρεξ. Το θαλάσσιο τέρας τρομοκρατούσε τους ωκεανούς πριν 16 ως 2 εκατ. χρόνια. Αν και θα νόμιζε κανείς πως ο μεγαλόδοντας έζησε για αρκετά χρόνια, υπάρχουν άλλα ήδη καρχαριών που επιβίωσαν για περισσότερα από 50 εκατομμύρια χρόνια.

«Αυτό το είδος καρχαρία δεν είναι τόσο πετυχημένο όσο νομίζουμε. Πολλοί καρχαρίες που υπήρχαν από την εποχή του μεγαλόδοντα συνεχίζουν να ζουν σήμερα», δήλωσε η Catalina Pimiento, υποψήφια διδάκτωρ βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα και μια εκ των συντακτών της μελέτης.

Η σύντομη ιστορία του μεγαλόδοντα έκανε την ερευνήτρια να αναρωτηθεί αν το υπερβολικό μέγεθος επηρέασε την εξελικτική του ιστορία. Για να λύσει το μυστήριο επισκέφτηκε πολλά μουσεία παγκοσμίως και ανέλυσε το μέγεθος των δοντιών 400 δειγμάτων μεγαλόδοντα. Βάσει των μετρήσεων, η ερευνήτρια κατάφερε να υπολογίσει το μέγεθος του ζώου πριν εξαφανιστεί.

Όπως διαπίστωσε στο πλαίσιο της έρευνας, ενώ τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα άτομα του είδους είχαν παραδοσιακά το ίδιο μήκος, για μια περίοδο που διήρκεσε 14 εκατ. χρόνια το μήκος των γιγάντιων καρχαριών άρχισε να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο, μέχρι που εξαφανίστηκαν.

Ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την ανάπτυξη του μεγαλόδοντα και σχεδιάζουν να αναλύσουν κλιματικά στοιχεία από την εποχή, καθώς επίσης και να συγκεντρώσουν πληροφορίες από άλλα είδη, προκειμένου να λύσουν το μυστήριο. Όπως και να έχει, εκτιμούν πάντως πως το υπερβολικό μέγεθος του ζώου το κατέστησε πιο ευάλωτο στον κίνδυνο εξαφάνισης.

Όπως εξήγησε η Pimiento, τα μεγαλύτερα ζώα τρέφονται με πολλά θηράματα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ανταγωνιστούν πολλούς αντιπάλους για να εξασφαλίσουν την τροφή τους.

Εκτός αυτού, επειδή λόγω του μεγέθους τους χρειάζονται περισσότερους πόρους και χώρο, το οικοσύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγάλους πληθυσμούς των συγκεκριμένων ζώων.

«Όταν τα αποθέματα τροφίμων άρχισαν να μειώνονται, πιθανότατα οι μεγαλόδοντες δεν ήταν πλέον σε θέση να εξασφαλίσουν τροφή», κατέληξε η Pimiento.