ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Προηγμένο καμουφλάζ κάνει τον άνθρωπο «φυλλωσιά»

Για στρατιωτικούς σκοπούς έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς διάφορα υλικά που παρέχουν στον άνθρωπο καμουφλάζ. Όλα αυτά τα υλικά όμως «σκοντάφτουν» στα γυαλιά νυχτερινής όρασης και τις κάμερες υπερύθρων που αποκαλύπτουν την ανθρώπινη παρουσία. Ερευνητές στις ΗΠΑ αναπτύσσουν τώρα μια νέα τεχνολογία η οποία βασίζεται στο δέρμα των καλαμαριών και θα μπορεί να κάνει αόρατο έναν άνθρωπο ακόμη και από τα γυαλιά νυχτερινής όρασης και τις υπέρυθρες κάμερες.

«Εξυπνο» επίστρωμα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Irvine στην Καλιφόρνια δημιούργησαν ένα επίστρωμα το οποίο αποτελείται από μεμβράνες που είναι 100 χιλιάδες φορές πιο λεπτές από μια ανθρώπινη τρίχα. Το επίστρωμα στην ουσία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται το φως όταν προσπίπτει σε μια επιφάνεια, ακόμη και στο υπέρυθρο φάσμα.

Ο μηχανισμός καμουφλάζ του καλαμαριού βασίζεται σε μια πρωτεΐνη του δέρματός του, την ανακλαστίνη, με την οποία πειραματίστηκαν οι ερευνητές για να δημιουργήσουν το επίστρωμα και το επέτυχαν συνδυάζοντας την πρωτεϊνη αυτή με το γραφένιο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το επίστρωμα που προέκυψε μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά βούληση είτε με την αύξηση της υγρασίας είτε με την επαφή με ξύδι που προκαλεί το «φούσκωμα» της ανακλαστίνης, δίνοντάς της τη μορφή γέλης και μεταβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο ανακλά το φως.

Ενθαρρυντικές δοκιμές

Στις δοκιμές που έχουν γίνει το επίστρωμα έκανε μια πορτοκαλί επιφάνεια να μοιάζει με πράσινο φύλλωμα. Η τεχνολογία κατάφερε έτσι να μιμηθεί τον μηχανισμό καμουφλάζ του καλαμαριού που μπορεί να αλλάζει τόσο το χρώμα όσο και την υφή του δέρματός του όταν χρειάζεται ώστε να γίνεται κυριολεκτικά ένα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και να μην εντοπίζεται από τους εχθρούς του.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό με την ίδια τεχνική που χρησιμοποίησαν για το επίστρωμα αλλαγής του χρώματος να αναπτυχθεί ανάλογη τεχνολογία που θα αλλάζει και την υφή σε επιφάνειες ή υλικά για λόγους καμουφλάζ.